Olyan elképesztő sikere volt az éjszakai kelesztésű vajas
kifliknek, hogy ismétlésért kiáltott. J
Hétvégén korán keltem, mert időben fel akartam tenni a húslevest,
így belefért időben, hogy előtte gyorsan bedagasszak egy adag kiflit, hogy mire
felébred a család, friss, ropogós vajas kifli illatozzon a reggeliző asztalon.
Kíváncsi is voltam rá, vajon mennyiben lesz más, mint az
éjszakai kelesztésű:
Illetve, vajon másabb lesz-e. Annyi különbséggel állítottam
össze a tésztát, hogy most nem görög joghurtot, hanem tejfölt tettem bele,
illetve visszaemeltem az élesztő mennyiségét.
Hozzávalók 4 db 12
dkg-os kiflihez:
30 dkg finomliszt – Nagyi titka süteménylisztet
használtam kelt tésztákhoz
1,5 dl víz
5 g porélesztő
3 dkg vaj
1 dl tejföl
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
3 dkg vaj a kenéshez
A lisztet elkevertem a sóval és az élesztővel, majd az
összes további hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal
és lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve
70 percig kelesztettem.
Köralakra kinyújtottam és 4 részre vágtam a tésztát, majd egyenként vékonyra, oválisra
kinyújtottam és alaposan megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát
szoktam majd feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütőpapírral bélelt
tepsire rendeztem őket. 45 percig kelesztettem megformázva.
Előmelegítettem 200 C fokra a sütőt, a sütő aljába két
cseréptálban vizet tettem.
Megspricceltem alaposan a kifliket és a fedeles tepsim
tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a sütőbe. 10 percig lefedve, további
15 percig fedő nélkül sütöttem.
Rácson hagytam hűlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam,
mert olyan csodásan megkelt és megnőtt sütés közben!
Nem hittem, hogy a múltkori vajas kiflitől süthetek még ropogósabbat,
még foszlósabbat, még finomabbat. Pedig sikerült.
Kívül ropogott, belül pedig könnyű, leveles lett a kifli,
éppen, mint gyerekkoromban! J
Nagyon szép guszta! Egyszer kipróbálom az biztos!
VálaszTörlésFinom!
VálaszTörlésMost sül,holnap szülinapos vendég jön!!!
VálaszTörlésérdekes hogy gyerek korunkban még tudtak fini kiflit sütni -- hogy van ez visszafelé fejlődünk
VálaszTörlésKöszönöm a receptet.Már többször elkészítettem,jelenleg is épp a kelesztési fázisban van.Az egész család kedvence.De legjobban én örülök,mert nem kell a silány bolti kiflit tegyem a család elé.Sok receptet kipróbáltam,de ez az igaz,pont mint gyerekkoromban! Imádjuk!
VálaszTörlésKedevs Alexa! Ha fedeles a tepsi, miért kell plusz vizet betenni a tűzhely aljába?
VálaszTörlésNekem kicsit lapos lett, de mindenki imádta:)
VálaszTörlés