Egyszerű, hétköznapi étel, amit a nagyszerű alapanyagok
emelnek ki a hétköznapokból. Szerintem bármelyik hétköznapot ünnepnappá varázsolja. J
Családi étkezésünkben is vannak korszakok, van, hogy a
frissensültek, van, hogy az olaszos vagy Tex-Mex ételek, van, hogy a cserépen
készült ételek a legnépszerűbbek egy-egy időszakban.
Most újra előkaptam a kedvenc cserépedényeimet és készült
nálam néhány ínycsiklandó kettő az egyben étel, ahol a köret és „lényeg” is
együtt készül.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 ujjnyi vastag szelet karaj
1 evőkanál dijoni mustár
2 dkg vaj
1 evőkanál olívalolaj
Himalája só, frissen őrölt bors
6-8 barna csiperke
1 kisebb piros kápia
½ fej édes hagyma
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
3 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
Himalája só, frissen őrölt bors
4 szelet érlelt sonka, vagy bacon
15-20 dkg brie sajt
6-8 közepes sárga krumpli – nálam agria
4 dkg vaj
5 dkg gruyére sajt
Himalája só
A karaj szeleteket kissé
klopfoltam és nem túlzóan, de rendesen megkentem dijoni mustárral. Félretettem.
A krumplit héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját és hagytam langyosra
hűlni.
Közben elkészítettem a gombás
ragut. Vajon fél perc alatt megpirítottam kicsit a morzsolt kakukkfüvet, majd megdinszteltem
a szálasra vágott hagymát. Hozzáadtam a közepesen vastagra szelt gombát, majd a
csíkokra vágott paprikát. Meghintettem a durvára vágott petrezselyemzölddel és
fűszereztem. Lehúztam a tűzről, és félretettem, amíg kisütöttem a karaj
szeleteket.
A cserépedényt kikentem alaposan
vajjal, majd elrendeztem benne a vékony karikára vágott krumplit. Megsóztam és
néhány vaj darabkát morzsoltam rá és betoltam a 200 C fokra előmelegített
sütőbe. 10-15 perc múlva meghintettem a gruyére sajttal és visszatoltam 5
percre a sütőbe.
Közben a karaj szeleteket sóztam,
borsoztam és a kétféle zsiradék keverékén hirtelen kisütöttem. Nem szabad
túlsütni, maradjon szaftos a karaj. A vaj is fontos szerepet játszik ebben.
Kivettem a cserépedényt a sütőből
és lefektettem a krumpliágyra a karaj szeleteket, majd meglocsoltam a
sütőszaftjával. A gombás ragut rákanalaztam a karaj szeletekre és betakartam a
sonka szeletekkel. Csíkokra vágtam a brie-t, és a sonkára helyeztem 2-2 csíkot
belőle és visszatoltam a cserépedényt a sütőbe.
Addig sütöttem, míg a brie enyhén
megbarnult.
Azonnal tálaltam.
A dijoni mustár, brie sajt, gomba
kombináció biztos siker, éppúgy, mint a vaj, gruyére sajt a jóféle krumplival.
Úgyhogy nem okozott meglepetést az étel, hiszen nem bíztam a sikert a véletlenre …
J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése