Amikor kisültek az első Pretzel
zsemléim, már akkor tudtam, hogy bagelt is fogok sütni ebből a tésztából:
Pretzel zsemlék
– hamburgerhez, szendvicshez, reggelire
Aztán először perec, stangli és
csavar készült Pretzel tésztával:
De most végre a bagel is sorra került.
J
Igaz, sütöttem néhány
zsemlét is mellé, ez a fajta tészta ugyanis sokáig friss marad, ezért egyik nap
így, másik nap másképpen hasznosítom, így két-három napra is előre tudok
gondolkodni az ebéd vagy vacsora tekintetében.
Nem régen mutattam be a New York bagelt is, kíváncsi voltam, hogy ezzel az egyszerűbb Pretzel tésztával, vajon mennyi lesz a különbség.
New York bagel -
a legjobb amerikai szendvics zsemle
Hozzávalók 6 Pretzel bagelhez vagy 3 bagelhez és 3 zsemléhez:
50 dkg kenyérliszt
2,8 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál nádcukor
2 teáskanál finom tengeri só
1 ½ teáskanál porélesztő
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
2-3 evőkanál magkeverék – durvára vágott
tökmag és napraforgómag, mák, szezámmag
A liszttel elkevertem a sót és az élesztőt, majd hozzáadtam
a vizet és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé nem állt
össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.
1 óra múlva 6 részre vágtam, 3 darabból bagelt formáztam
(formázás itt) 3 darabból gömböket formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire
rendeztem őket. Ruhával letakartam és 40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkelnek, hogy ebben az állapotukban
fennmaradnak a vízen.
Felforraltam a vizet, hozzáadtam
a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem először a 3 zsemlét,
majd a 3 bagelt. 30 mp múlva óvatosan megforgattam őket, majd 30 mp múlva
kiemeltem és mentek vissza a bélelt tepsire.
Megkentem őket a felvert tojással
és éles késsel kétszer megvágtam a zsemléket. Megszórtam a bageleket is és
zsemléket is és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe. 18 percig sültek.
Rácson hagytam hűlni, majd
felhasználtam a bageleket rögtön az ebédhez. Erről legközelebb mesélek! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése