Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 4., kedd

Olívás-többmagvas dán vajas kiflik






Ritkán sütök macerás süteményeket. Most elhatároztam, hogy keresek egy testhezálló vajas tésztát, ami egyszerűen elkészíthető, ami felhasználás előtt tárolható (hűtőben, mélyhűtőben), aminek sokoldalú a felhasználhatósága, és amit a későbbiekben már „csípőből” bedagasztok, és csak gyártom a sütiket.

A gyors leveles tészta mellett, amit a napokban mutattam be - amiből először marcipánkrémes-csokoládés majd marcipánkrémes- vörös áfonyás bécsi süteményeket mutattam be - bedagasztottam egy adag dán vajas tésztát Nigella Lawson igen népszerű receptje szerint.

Nem vagyok édesszájú, a csokoládés sütik a gyerekeknek, a vörös áfonyás a férjemnek, ezek az olívás-magvas kiflik pedig saját részre készültek ... Persze mindenki mindent megkóstolt.

Hozzávalók:

350 g kenyérliszt
1 csomag (7 g) porélesztő
600 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tanyasi tojás szobahőmérsékleten
1 teáskanál só
30 g barna nádcukor
250 hideg vaj kis kockára vágva (miután összevágtam még visszatettem hűlni a hűtőbe)

15 szem zöld olívabogyó összevágva
6 evőkanál vegyes magvak a szóráshoz: tökmag, napraforgómag durvára vágva, szezámmaggal és lenmaggal elkeverve

1 felvert tojás a kenéshez

Összekevertem a vizes hozzávalókat: tejet, vizet, tojást. Összekevertem a száraz hozzávalókat: sót, cukrot, élesztőt, lisztet. Ugyanúgy, mint a leveles tésztánál a lisztes keverékbe beledolgoztam a vajat úgy, hogy borsónyi darabokban jelen legyenek a morzsalékban, majd apránként beledolgoztam a folyadékot, de csak éppen addig, hogy felvegye. Nem kell nagyon kidolgozni. Fedeles tálba tettem és betettem a hűtőbe. Másnap akartam felhasználni, de harmadnap lett belőle.

Elővettem a tészta ¾  részét és kinyújtottam 50x50 cm-es négyzet alakúra. A tészta felső harmadát a középsőre hajtottam, majd az alsó harmadát is a középsőre hajtottam. Mindkét oldalról a szélső negyedet a második negyedre hajtottam, majd a két negyedet összehajtottam, úgy, hogy baloldalon legyen a zárt rész. 

Még kétszer kinyújtottam és meghajtottam pihentetés nélkül, az utolsó hajtogatásnál megszórtam az összevágott olajbogyóval és a magkeverék ¾ részével.  30 percig hűtőbe tettem majd megformáztam a kifliket.
Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát és olyan háromszögeket vágtam ki a tésztából, aminek az alapja feleakkora, mint a magassága. Úgy, mint a croissant esetében.Az alapot kicsit bevágtam és feltekertem a kifliket. 
45 percig letakarva kelesztettem, addig alaposan befűtöttem 180 C fokra a sütőt. Megkentem a felvert tojással, alaposan megszórtam a maradék magvakkal és 16-18 percig sütöttem. 













A tészta ¼ részét félretettem máskorra, végül egy roppant egyszerű süteményt sütöttem belőle a vasárnapi ebéd után. Ha ezt is bemutattam, összegzem a vajas tésztákról alkotott tapasztalataimat. J 





1 megjegyzés:

  1. Azt a 600 ml vizet,jó lenne kicserélni 60 ml-re,egyébként a tészta tökéletes!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails