A kacsacomb és a libacomb a gyengém. Tulajdonképpen a kacsa
és liba minden porcikáját imádom. Van is már itt egy-két kedvenc receptem
kacsára is és libára is:
Most három termetes libacomb került a cserépedénybe, először
omlósra pároltam, majd mindenféle finomsággal együtt ropogósra sütöttem.
A műsor előző este indult, amikor is megszórtam Maldon
sóvirággal az alaposan tisztított combokat, majd frissen őrölt borssal és
morzsolt kakukkfűvel. A cserépbe rendeztem, amiben süti kívántam őket, lezártam
folpackkal és betettem a hűtőbe.
A liba rettentően ízletes húsféle, kár agyonfűszerezni. Különös
tekintettel a fűszerkeverékekre. Szerintem a libához válasszunk egy általunk
kedvelt vezérfűszert, ami legyen kakukkfű vagy rozmaring, ez és a frissen őrölt
bors mellett pedig maradjunk egyszerűen a fokhagymánál, amiből nem lehet sok,
bármennyit használunk is fel a libasültünkhöz. J
Olyan gyakran hallom, hogy itt-ott leszólják a befőtteket.
Használjunk helyette friss gyümölcsöt. Természetesen ez tavasztól őszig rendben
is van, de télen a befőtt időszaka van. Az ősszel befőzött barackbefőttet kínálta
nagymamám is télen az étel mellé kísérőnek. Az igazi befőtt cukorral készül, ha
nem is agyoncukrozva, de cukorral és nem édesítővel. Ahogyan a savanyúság is. Úgyhogy
nincs lelkiismeret furdalásom, hogy a libacomb mellé barackbefőtt került.
Hozzávalók 2-3 adagoz:
3 db egyenként 35-40 dkg-os libacomb
durva tengeri só – én Maldon sóvirágot használtam
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
frissen őrölt bors
4 nagy, héjas fokhagyma gerezd
3 nagy, vastagra szelt fokhagyma gerezd
1 evőkanál libazsír
1 édeskömény
9 fél befőtt barack
12 kisebb darab hízott libamáj
6 csík bacon
frissen őrölt Himalája só és bors
6 db közepes krumpli – én agriát használtam
230 C fokra befűtöttem a sütőt. Libazsírral kikentem a
cserépedényt, visszahelyeztem bele a pácolt libacombokat és betoltam a forró
sütőbe. 5-6 perc múlva 130 C fokra mérsékeltem a hőt és a combok alá dugdostam
a szeletelt fokhagymát, a héjas fokhagymát pedig mellészórtam. 2 órán keresztül
sütöttem a libacombokat ezen az alacsony hőmérsékleten. Akár le is fedhetjük,
ha izmosnak gondoljuk őket.
A krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és a sütő
aljában „együtt” sültek a libacombokkal.
Közben sóztam, borsoztam a máj darabokat és egy-egy fél csík
baconbe csomagoltam. Az édesköményt hosszában 6 darabra vágtam.
Kivettem a krumplikat a sütő aljából majd a cserépedényt a
combokkal. A hőt 200 C fokra feltekertem. Leöntöttem a pecsenyeszaft 90 %-át,
kivettem a héjas fokhagymákat, és elrendeztem az édeskömény és barack darabokat
a combok mellé, majd felülre a göngyölt májakat.
Visszatoltam a 200 C fokos sütőbe a cseréptálat és 15-20
perc alatt ropogósra sütöttem a combokat és készre sütöttem a többi
hozzávalóval.
Közben a krumplikat meghámoztam, hozzáadtam a sült
fokhagymavelőt és annyi pecsenyeszafttal/zsírral, hogy krémes legyen,
kikevertem a krumplipürét.
Hagytam 15 percig pihenni a combokat, majd feltálaltam.
Ilyen omlósak, szaftosak lettek a libacombok, a bőre pedig
aranybarna és ropogós:
Jól eltaláltam a kompozíciót, minden íz, szín, forma és
állag a helyén volt. Felséges ebéd lett belőle … J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése