Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 28., péntek

Omlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürével









A kacsacomb és a libacomb a gyengém. Tulajdonképpen a kacsa és liba minden porcikáját imádom. Van is már itt egy-két kedvenc receptem kacsára is és libára is:


Most három termetes libacomb került a cserépedénybe, először omlósra pároltam, majd mindenféle finomsággal együtt ropogósra sütöttem.
A műsor előző este indult, amikor is megszórtam Maldon sóvirággal az alaposan tisztított combokat, majd frissen őrölt borssal és morzsolt kakukkfűvel. A cserépbe rendeztem, amiben süti kívántam őket, lezártam folpackkal és betettem a hűtőbe.

A liba rettentően ízletes húsféle, kár agyonfűszerezni. Különös tekintettel a fűszerkeverékekre. Szerintem a libához válasszunk egy általunk kedvelt vezérfűszert, ami legyen kakukkfű vagy rozmaring, ez és a frissen őrölt bors mellett pedig maradjunk egyszerűen a fokhagymánál, amiből nem lehet sok, bármennyit használunk is fel a libasültünkhöz. J

Olyan gyakran hallom, hogy itt-ott leszólják a befőtteket. Használjunk helyette friss gyümölcsöt. Természetesen ez tavasztól őszig rendben is van, de télen a befőtt időszaka van. Az ősszel befőzött barackbefőttet kínálta nagymamám is télen az étel mellé kísérőnek. Az igazi befőtt cukorral készül, ha nem is agyoncukrozva, de cukorral és nem édesítővel. Ahogyan a savanyúság is. Úgyhogy nincs lelkiismeret furdalásom, hogy a libacomb mellé barackbefőtt került.

Hozzávalók 2-3 adagoz:

3 db egyenként 35-40 dkg-os libacomb
durva tengeri só – én Maldon sóvirágot használtam
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
frissen őrölt bors
4 nagy, héjas fokhagyma gerezd
3 nagy, vastagra szelt fokhagyma gerezd
1 evőkanál libazsír

1 édeskömény
9 fél befőtt barack

12 kisebb darab hízott libamáj
6 csík bacon
frissen őrölt Himalája só és bors

6 db közepes krumpli – én agriát használtam


230 C fokra befűtöttem a sütőt. Libazsírral kikentem a cserépedényt, visszahelyeztem bele a pácolt libacombokat és betoltam a forró sütőbe. 5-6 perc múlva 130 C fokra mérsékeltem a hőt és a combok alá dugdostam a szeletelt fokhagymát, a héjas fokhagymát pedig mellészórtam. 2 órán keresztül sütöttem a libacombokat ezen az alacsony hőmérsékleten. Akár le is fedhetjük, ha izmosnak gondoljuk őket.

A krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és a sütő aljában „együtt” sültek a libacombokkal.
Közben sóztam, borsoztam a máj darabokat és egy-egy fél csík baconbe csomagoltam. Az édesköményt hosszában 6 darabra vágtam.

Kivettem a krumplikat a sütő aljából majd a cserépedényt a combokkal. A hőt 200 C fokra feltekertem. Leöntöttem a pecsenyeszaft 90 %-át, kivettem a héjas fokhagymákat, és elrendeztem az édeskömény és barack darabokat a combok mellé, majd felülre a göngyölt májakat.

Visszatoltam a 200 C fokos sütőbe a cseréptálat és 15-20 perc alatt ropogósra sütöttem a combokat és készre sütöttem a többi hozzávalóval. 











Közben a krumplikat meghámoztam, hozzáadtam a sült fokhagymavelőt és annyi pecsenyeszafttal/zsírral, hogy krémes legyen, kikevertem a krumplipürét. 



Hagytam 15 percig pihenni a combokat, majd feltálaltam.
Ilyen omlósak, szaftosak lettek a libacombok, a bőre pedig aranybarna és ropogós:


Jól eltaláltam a kompozíciót, minden íz, szín, forma és állag a helyén volt. Felséges ebéd lett belőle … J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails