Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 20., csütörtök

Avokádó-lazac tatár fürjtojással, kétféle házi kenyérrel






Már régen készülök erre a fogásra. Most jött el a pillanat, hogy a gondolati íz és forma kavalkád valósággá váljon. Általában működik, most sem csalódtam a ráérző képességemben. J

Meg kell, említsem, hogy szereztem hozzá ihletet nemzetközi portálokról, majd a magam ízlésének megfelelően raktam össze a részleteket.

Amit alapból ki nem hagytam volna a kompozícióból a főszereplőkön kívül, az a kapor, a házi majonéz, a szardella, a kapribogyó és a fürjtojás. Már a házi kenyér mellett, ami méltó kísérője.

Kétféle kenyeret is pirítottam mellé, egy fehér kovászosat és egy barna kovászosat:

Kovászos fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkal



Egy-egy karéj kenyeret megpirítottam és formára igazítottam, azaz kiszúrtam, hogy illeszkedjen formailag is a készülő „tányéromhoz”, szakszóval élve. J Mindig kihangsúlyozom, hogy a tálalás is az étel része, hiszen egy szép kompozícióval még egy érzékszervünket be tudjuk vonni az étkezés élvezetébe, a szemünket.

Lazac tatárhoz:

10 dkg norvég vagy ír füstölt lazac durvára vágva
6-8 szem kapribogyó(virág) durvára vágva
1 szardella durvára vágva
1 evőkanál házi majonéz
1 mogyoróhagyma (salotta) finomra vágva


½ doboz Philadelphia sajt
1 kis csokor kapor

4 keményre főzött fürjtojás
2 koktélparadicsom
1 marék olasz salátakeverék

Gyűrűformát a tányérra helyeztem és három szintben beletöltöttem következő keverékeket, kezdve az első szinttel.


1.      1.  szint: avokádó salsa (a receptet már korábban megosztottam, a link a dőlt betűs rész alatt) elsőként töltöttem a gyűrűbe.



1.       2.szint: a lazac tatár összetevőit finoman, de alaposan összekevertem és rátöltöttem az avokádó salsára



1.       3.szint: a Philadelphia sajtot összekevertem az összevágott kaporral és rátöltöttem a lazac tatárra




Lehúztam a gyűrűformát, mellé helyeztem a grillen pirított kenyér korongokat, a salátát, a paradicsomot és fürjtojásokat és tálaltam.
Amikor késsel mindhárom szintet érintve egyszerre a kenyérre kentem és beleharaptam, igazi íz orgiában volt részem. Selymes, friss, harmonikus ízekben, nem harsogó, túlfűszerezett ízekben.

A rusztikus előadásmód lehetővé teszi, hogy minden íz külön-külön is robbanjon a szánkban, mielőtt tökéletes harmóniában találkoztak. Ha mindent nagyon apróra vágnánk, vagy ha turmixolnánk, az élvezet fele odavolna … J







6 megjegyzés:

  1. Ez valami nagyszerűen néz ki! Nagyon tetszik az egész bloggod, beleértve a régebbi receptjeidet is! Olvasgatom vissza az elejétől, teljesen az én íz és ízlésvilágomat tükrözik! Gratulálok hozzá! Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Csilla! Isten hozott nálam! ... :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szia Alexa, par hete voltunk a KEG-be vacsorazni es eloetelnek egy nagyon hasonlo avokados-lazac tatart ettem. Isteni finom volt,es amikor felfedeztem itt e receptet rogton el is kesziettem. Nagyon hasonlot sikerult alkotnom es eszmeletlen finom lett. Koszonom, hogy megosztottad a receptet.
    Gabi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails