Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 17., hétfő

Rakott karaj cserépben, barackkal – a belga gazda kedvence másképp





Nem először készítem a belga gazda kedvencét karajjal. Annyira zseniális ez a formáció - ami egyébként nem saját ötletem, hanem Boros László mesterszakácstól adaptáltam - hogy szinte felhívás keringőre, hogy többféleképpen is elkészítsem.

Legutóbb jércesteak alapon készítettem:


Kicsit kibővítettem a hozzávalókat, mert kétféle hagymával és kétféle paprikával készítettem, a karajt pedig steak fűszerkeverékkel fűszereztem.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

60 dkg sertéskaraj ujjnyi vastagra szeletelve
1 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj
1 zöldpaprika
1 piros kápia paprika
1 paradicsom
1 póréhagyma fehér része
1 kis fej lilahagyma
6-8 szelet bacon
30 dkg vegyes sajt – most francia ementáli és füstölt edami
1 doboz barackbefőtt – barack szezonban 3-4 friss barack

Megszórtam steak fűszerkeverékkel – fokhagyma chips, fokhagymapor, fűszerpaprika, chili, morzsolt koriander és petrezselyem –a karajszeleteket és lefedve hagytam pihenni, amíg felszeleteltem a zöldségeket és lereszeltem a sajtokat. A barackot lecsöpögtettem.


Vaj-olívaolaj keverékén hirtelen kisütöttem a karajszeleteket, a cserépbe fektettem és meglocsoltam a visszamard zsírjával. Hagyma, paprika, paradicsom, bacon, sajt sorrendben megraktam őket. Közé dugdostam a felezett barackokat és betoltam a 200 C fokra előmelegített sütőbe grill-forró levegő programra. Nem kell közel tenni a fűtőszálakhoz, mert idő kell, hogy a sajt alatt a zöldségek és a bacon megfelelően átsüljön. 25-30 perc alatt készre sütöttem.













Közben elkészítettem a francia krumplipürét, ehhez az összeállításoz kifejezetten ez passzol. A cserépben tálaltam fel vasárnap ebédre. Ínycsiklandó volt! J




2 megjegyzés:

  1. Én is készítettem már ilyet, de paprikát nem tettem bele. Finom volt nagyon. Szeretjük a hús-gyümölcs párosítást. :-) A fotók is nagyon szépek, mint mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihetetlenül finom, az biztos! :) Apró változtatásokkal sem lehet elrontani ... :D

      Törlés

Related Posts with Thumbnails