Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 19., szerda

Pontytepertő zöldhagymás aiolival






Hétvégén, Tiszacsegén ebédeltünk a Halászcsárdában. A haltepertőt sosem hagyom ki, ahogyan a halászlevet sem. Itt sosem csalódunk benne. Azóta kívánom mindkettőt. Ma úgy döntöttem kicsit rendhagyó módon, de haltepertőt készítek.

Én a Hortobágy mellett, a Tisza közelségében nőttem fel. Számomra természetes, hogy szeretem a pontyot. Nagymamám rántott pontypatkót készített gyakran, Édesanyám pedig minden karácsonykor egészben sült pontyot vajas-tejfölösen, vele sült krumpli tallérokkal. Már gyermekkorban megtanultuk, hogy a ponty szálkás, és hogyan kell elfogyasztanunk „biztonságosan”. Úgyhogy számomra éppúgy természetes szálkás halat enni, mint csontos húst.

Azóta bejártam a világot, főleg Ázsiában és a mediterrán térségben rengetegféle halat, tenger gyümölcseit kóstoltam már, szerettem meg, de a ponty iránti szeretetemet nem sikerült kiölnie. Még mindig éppoly szívesen fogyasztok édesvízi halakat, mi több azokból is a kevésbé prémium kategóriásokat, mint például a ponty vagy a kárász.

Ha valakit érdekel, írtam pár érdekes bejegyzést a hortobágyi – irdalt - pontyról korábban, pár nagyszerű, irdalt ponttyal készített étel kíséretében:


Karácsonyi menüajánlat: hortobágyi pontyhalászlé –se nem szegedi, se nem bajai


Ez a pontytepertő is szálkás egy kicsit, így viszont kizárólag csak ínyencek és műértőek eledele. A 30 dkg pontytepertőből nagyjából 20 db szálka került ki a fogaim közül, én úgy ítélem, ez nem annyira tragikus … J

Hozzávalók 1 adaghoz:

30 dkg bőrös pontyfilé – azaz egy kisebb ponty fele filézve
1 evőkanál kukoricaliszt
Himalája só, frissen őrölt bors
3 dl mogyoró vagy napraforgóolaj

1 adag aioli
3 zöldhagyma összevágva
2 nagy csemegeuborka csíkokra vágva – hogy kézből el lehessen ropogtatni J

Szándékosan nem használtam fűszerpaprikát, most így volt hozzá kedvem. A pontyfilét megmostam, a bőrét megkapartam, majd kisebb kockára vágtam és megszórtam kukoricaliszttel. A keverőtálat alaposan megráztam, így szépen bevonta a pontykockákat.

Felforrósítottam másfél ujjnyi olajat és csak ekkor sóztam, borsoztam a halat és már dobtam is az olajba. Olyan 6-8 percig sütöttem, míg ropogós nem lett.



Közben az aiolit összekevertem a zöldhagymával és amikor leitattam a pontytepertőt a sütés után, azonnal tálaltam. 
Nálam, kenyér nem illik hozzá … J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails