Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 27., csütörtök

Dijoni rakott karaj gruyére sajtos –vajas krumpliágyon, cserépben







Egyszerű, hétköznapi étel, amit a nagyszerű alapanyagok emelnek ki a hétköznapokból. Szerintem bármelyik hétköznapot ünnepnappá varázsolja. J

Családi étkezésünkben is vannak korszakok, van, hogy a frissensültek, van, hogy az olaszos vagy Tex-Mex ételek, van, hogy a cserépen készült ételek a legnépszerűbbek egy-egy időszakban.
Most újra előkaptam a kedvenc cserépedényeimet és készült nálam néhány ínycsiklandó kettő az egyben étel, ahol a köret és „lényeg” is együtt készül.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 ujjnyi vastag szelet karaj
1 evőkanál dijoni mustár
2 dkg vaj
1 evőkanál olívalolaj
Himalája só, frissen őrölt bors

6-8 barna csiperke
1 kisebb piros kápia
½ fej édes hagyma
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
3 dkg vaj              
1 kis csokor petrezselyemzöld
Himalája só, frissen őrölt bors

4 szelet érlelt sonka, vagy bacon
15-20 dkg brie sajt

6-8 közepes sárga krumpli – nálam agria
4 dkg vaj
5 dkg gruyére sajt
Himalája só

A karaj szeleteket kissé klopfoltam és nem túlzóan, de rendesen megkentem dijoni mustárral. Félretettem. A krumplit héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját és hagytam langyosra hűlni.

Közben elkészítettem a gombás ragut. Vajon fél perc alatt megpirítottam kicsit a morzsolt kakukkfüvet, majd megdinszteltem a szálasra vágott hagymát. Hozzáadtam a közepesen vastagra szelt gombát, majd a csíkokra vágott paprikát. Meghintettem a durvára vágott petrezselyemzölddel és fűszereztem. Lehúztam a tűzről, és félretettem, amíg kisütöttem a karaj szeleteket.

A cserépedényt kikentem alaposan vajjal, majd elrendeztem benne a vékony karikára vágott krumplit. Megsóztam és néhány vaj darabkát morzsoltam rá és betoltam a 200 C fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc múlva meghintettem a gruyére sajttal és visszatoltam 5 percre a sütőbe.

Közben a karaj szeleteket sóztam, borsoztam és a kétféle zsiradék keverékén hirtelen kisütöttem. Nem szabad túlsütni, maradjon szaftos a karaj. A vaj is fontos szerepet játszik ebben.

Kivettem a cserépedényt a sütőből és lefektettem a krumpliágyra a karaj szeleteket, majd meglocsoltam a sütőszaftjával. A gombás ragut rákanalaztam a karaj szeletekre és betakartam a sonka szeletekkel. Csíkokra vágtam a brie-t, és a sonkára helyeztem 2-2 csíkot belőle és visszatoltam a cserépedényt a sütőbe.

Addig sütöttem, míg a brie enyhén megbarnult. 








Azonnal tálaltam. 
A dijoni mustár, brie sajt, gomba kombináció biztos siker, éppúgy, mint a vaj, gruyére sajt a jóféle krumplival. Úgyhogy nem okozott meglepetést az étel, hiszen nem bíztam a sikert a véletlenre … J






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails