Az egyik legkellemesebb meglepetés, ami mostanában ért.
Ugyebár a nagy közös kovásznevelés kellős közepén járunk, és
mindenki azzal van „megakadva”, hogy miért kell a kovász háromnegyedét kidobni.
Valahol jogos a kérdés, bár bevallom, hogy amikor én kezdtem a kovásznevelést nem
is volt kitől visszakérdeznem (én ugyanis külföldi forrásokat tanulmányoztam)
másrészt pedig bevallom, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Valahol jogosnak
tartottam, ha valamit etetünk, akkor az anyagcseréje miatt egy részének
távoznia kell, így nem nagyon filóztam rajta.
Hozzávalók 4 db ciabatta kenyérhez:
375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
150 g aktív, természetes kovász
¼ teáskanál porélesztő (1 g)
350 ml kéz meleg víz (36 C fokos J
2 teáskanál tengeri só (14 g)
A liszteket elkevertem a sóval és az élesztővel. A kovászt
pedig alaposan elkevertem a vízzel. Összeállítottam a tésztát, röviden
megdagasztottam, majd lefedve hagytam 10 percig, mielőtt még egyszer, alaposabban megdagasztottam.
Miután másodszor is megdagasztottam lefedve hagytam 1 órán
át pihenni. Bőven lisztes felületen négyzet alakúra lapogattam-nyújtottam a ragacsos
tésztát majd meghajtogattam. Fentről le, lentről fel, halról jobbra, jobbról
balra. Letakarva hagytam pihenni megint egy órán át.
Ekkor 4 darabra vágtam a tésztát és megszórtam liszttel.
Letakarva 45 percig pihentettem. Ekkor megnyújtottam a tészta darabokat olyan
ciabatta kenyérformára. Letakartam és megint 45 percig pihent.
Közben egy pástétom formában vizet tettem a sütőbe és 260 C
fokra előmelegítettem. Amikor letelt az utolsó 45 perc, akkor tepsire fektettem a kenyereket, megspricceltem alaposan hideg vízzel és
betoltam a 260 C fokos sütőbe.13 percig sültek.
Néhány perc múlva el kezdtek felfújódni,
mint egy-egy labda, akkor már nagyon jót éreztem! J
½ órán át hagytam
hűlni őket miután kivettem a sütőből, és alig vártam, hogy belül is
megszemléljem.
Maradt másnapra is, csodásan friss volt még másnap is. Nem
lett gumis a héja, nem esett össze. Kész csoda ez a ciabatta, friss, még szinte éretlen kovászból!
Nagyon örülök ennek a közös kovász projektnek, mert újabb
felismerésekkel lettem gazdagabb én is. Fantasztikus, hogy milyen csodás
eljárások lakoznak a természetben. Hiszen a kovász is a természet ajándéka,
csak meg kell ismerni a természetét és meg kell tanulni vele bánni! Most egy
lépést mindenképpen tettem előre! J
szééép :)
VálaszTörlésKöszönöm! Baromi finom is! :)
TörlésMegcsináltam. Legalábbis megpróbáltam, 6 napos kovászból. 6 részre osztottam a tésztát, sulibeli uzsonnára szántam a gyermeknek. Szépen feljött, jól megdagadt, de nem az igazi. Nagyon tömör, kicsit sületlen. Bizonnyal gyenge volt a kovászom. 2 perccel tovább sütöttem, de rájöttem, így utólag, hogy az enyémek ducibbak.. Van még mit tanulnom.
VálaszTörlésMeseszép! :)
VálaszTörlés