Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 8., szombat

Kovászos francia ciabatta kenyér


Az egyik legkellemesebb meglepetés, ami mostanában ért.

Ugyebár a nagy közös kovásznevelés kellős közepén járunk, és mindenki azzal van „megakadva”, hogy miért kell a kovász háromnegyedét kidobni. Valahol jogos a kérdés, bár bevallom, hogy amikor én kezdtem a kovásznevelést nem is volt kitől visszakérdeznem (én ugyanis külföldi forrásokat tanulmányoztam) másrészt pedig bevallom, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Valahol jogosnak tartottam, ha valamit etetünk, akkor az anyagcseréje miatt egy részének távoznia kell, így nem nagyon filóztam rajta. 

Az 5. napon éppen etettem a kovászaimat, amikor belém nyílalt, hogy kezdeni kellene valamit a fölös kovásszal, próba szerencse. Volt régebbről egy ciabatta receptem, amihez csak egy csipet élesztő kell és nem két napos hókuszpókusz, mint egyébként az olasz ciabatta receptek. Bedagasztottam hát, hogy kipróbáljam, miből lesz a cserebogár … J

Hozzávalók 4 db ciabatta kenyérhez:

375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
150 g aktív, természetes kovász
¼ teáskanál porélesztő (1 g)
350 ml kéz meleg víz (36 C fokos J
2 teáskanál tengeri só (14 g)

A liszteket elkevertem a sóval és az élesztővel. A kovászt pedig alaposan elkevertem a vízzel. Összeállítottam a tésztát, röviden megdagasztottam, majd lefedve hagytam 10 percig, mielőtt még egyszer, alaposabban megdagasztottam.
Miután másodszor is megdagasztottam lefedve hagytam 1 órán át pihenni. Bőven lisztes felületen négyzet alakúra lapogattam-nyújtottam a ragacsos tésztát majd meghajtogattam. Fentről le, lentről fel, halról jobbra, jobbról balra. Letakarva hagytam pihenni megint egy órán át.

Ekkor 4 darabra vágtam a tésztát és megszórtam liszttel. Letakarva 45 percig pihentettem. Ekkor megnyújtottam a tészta darabokat olyan ciabatta kenyérformára. Letakartam és megint 45 percig pihent.

Közben egy pástétom formában vizet tettem a sütőbe és 260 C fokra előmelegítettem. Amikor letelt az utolsó 45 perc, akkor tepsire fektettem a kenyereket, megspricceltem alaposan hideg vízzel és betoltam a 260 C fokos sütőbe.13 percig sültek. 
Néhány perc múlva el kezdtek felfújódni, mint egy-egy labda, akkor már nagyon jót éreztem! J ½ órán át hagytam hűlni őket miután kivettem a sütőből, és alig vártam, hogy belül is megszemléljem.

Maradt másnapra is, csodásan friss volt még másnap is. Nem lett gumis a héja, nem esett össze. Kész csoda ez a ciabatta, friss, még szinte éretlen kovászból!


Nagyon örülök ennek a közös kovász projektnek, mert újabb felismerésekkel lettem gazdagabb én is. Fantasztikus, hogy milyen csodás eljárások lakoznak a természetben. Hiszen a kovász is a természet ajándéka, csak meg kell ismerni a természetét és meg kell tanulni vele bánni! Most egy lépést mindenképpen tettem előre! J

4 megjegyzés:

  1. Megcsináltam. Legalábbis megpróbáltam, 6 napos kovászból. 6 részre osztottam a tésztát, sulibeli uzsonnára szántam a gyermeknek. Szépen feljött, jól megdagadt, de nem az igazi. Nagyon tömör, kicsit sületlen. Bizonnyal gyenge volt a kovászom. 2 perccel tovább sütöttem, de rájöttem, így utólag, hogy az enyémek ducibbak.. Van még mit tanulnom.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails