Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 3., hétfő

A kovász élete – bekészítés




Nem térek el korábbi instrukcióimtól, hiszen magam és olvasóim közül nagyon sokan nevelnek természetes kovászt sikeresen ezzel az eljárással, korábbi útmutatásaim alapján.

Nem ez az egyféle eljárás létezik. Nincs jobb vagy rosszabb eljárás, a lényeg úgyis a végeredmény. Egészséges aktív kovász, amivel az élesztővel egyenértékűen megkelt, de attól ízletesebb, más textúrájú – amolyan békebeli – kenyeret süthetünk. Én erre az eljárásra szavaztam, amikor belekezdtem, ezzel kapcsolatban vannak sokéves tapasztalataim, mivel mindig is sikeresen működött nem éreztem motivációt, hogy váltsak, vagy mást is kipróbáljak.

Úgyhogy most ezt az eljárást követitek, ezt igyekszünk széles körben végigvinni. Így arra kérek szépen mindenkit, hogy erre koncentráljunk és most más módszerekkel ne foglalkozzunk, ne keverjük bele, mert akkor megzavarjuk vele azokat, akik ebbe a módszerbe szeretnének most bekapcsolódni.

Ez a módszer azt javasolja, hogy 14 napig neveljük a kovászt, akkor éri el csúcspontját. Korábban is aktiválódik, és korábban is lehet vele jó esetben kenyeret sütni. Fogunk is. Azért neveljük 14 napig a kovászt, hogy ezután hűtőben tárolhassuk a következő sütésig, „megszabaduljunk” a minden napos etetés műveletétől mind idő, mind alapanyag ráfordításban. Erre majd időben visszatérek.

A mai teendőnk egyszerű:

1. nap.  A tiszta, zárható üvegben két evőkanál jó minőségű joghurtot (én most natúr görög joghurtot) elkevertem 4 evőkanál (35 g) liszttel és 3 ½ evőkanál (40 g) hideg (18-20 C fok) csapvízzel. Az üveget lezártam és szobahőmérsékleten (22-24 C fok), nem napos helyen hagyom állni másnapig.
Érdemes feljegyezni a bekészítés napját, és a bekészítéshez használt liszt kódját.

Így kell kinézni a bekészítésnek:


A naplóba ugyanígy feljegyeztem a bekészítés napját, a liszt minőségét, és az aznap elvégzett teendőket. 
A továbbiakban erről nem teszek említést, hiszen érdemes a naplóba feljegyezni minden nap a történteket. Később nagy hasznunkra válnak feljegyzéseink. Ez nem „kötelező”, csak javasolt. Későbbi bekészítésnél és kovásznevelésnél dolgozhatunk korábbi feljegyzéseinkből.

Most pedig „hátradőlünk” és várunk holnapig. 

A kovászt érdemes minden nap ugyanabban az időben gondozni, ezért válasszunk olyan időpontot a bekészítéssel, amit tudunk tartani 14 napon keresztül. Amikor majd sütünk a kovásszal, akkor tudjuk majd befolyásolni az etetés időpontjával azt, hogy akkor süssünk belőle, amikor a legaktívabb.

Úgy gondoltam, hogy a jövőben igyekszem minden nap délután, este megosztani veletek a következő napi teendőket, hogy előre tudjatok tervezni, illetve nekem is vannak olyan elfoglaltságaim, ami miatt nem tudok mindig korán reggel új posztot megosztani. Igyekszem minden információt időben közölni.

Három helyen tudtok kérdezni, vagy megállapításokat tenni: itt az aktuális posztnál, a Nem vagyok mesterszakács Facebook oldalon és az, Akik szeretnek kenyeret sütni csoportban, az aktuális bejegyzésnél.
Oldalra kitettem egy "Neveljünk együtt kovászt!" gyűjtőoldalt, ahol a képre kattintva vissza tudjátok nézni az előző bejegyzéseket a témában, itt az oldalon.

Nem akartam leszűkíteni a lehetőséget, hogy mindenki ott írjon, értekezzen, ahol neki szimpatikus, de ez azt jelenti, hogy nem vagyok mindig, mindenhol ott, így türelmet kérek a válaszokkal kapcsolatban. Ha nem reagálok, lehet, hogy nem láttam meg az aktuális kérdést, vagy elkerülte a figyelmemet, ilyenkor nyugodtan kérdezzetek vissza többször, mégis csak emberből vagyok én is! J


Folytatás következik! J

3 megjegyzés:

  1. hol van nálad egész nap 22-24 fok? Én állandóan 18 fokban élek, hogy ki tudjam fizetni a rezsi költséget. Szerintem egy kovász kedvéért nem fűthetem az egész lakást hetekig 24 fokra.

    VálaszTörlés
  2. Most miért vagy ilyen rosszindulatú kedves Névtelen?
    Természetesen nem a bejárati ajtó mellett kell mérni a 24 fokot. Hanem mondjuk a radiátor közelében.
    Lehet kissé civilizáltabban is fogalmazni.
    Ha meg nem tetszik, akkor várd meg júniust, neveld a kovászod nyáron, etesd egész évben, s akkor elkerülöd a 18 fokos kezdést.
    Amúgy én is most tesztelem a ház különböző pontjain a hőmérsékleteket, hátha akad hely ahol belevághatok.
    Ha pedig nem, akkor megvárom a nyarat. Ennyi.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen Nem kötelező kovászt készíteni...sem otthon kenyereet sütni. Az ilyen hozzászólást lehet mellőzni, és máshol olvasgatni!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails