Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 13., csütörtök

Békebeli vajas kiflik – éppen, mint gyermekkoromban








Olyan elképesztő sikere volt az éjszakai kelesztésű vajas kifliknek, hogy ismétlésért kiáltott. J

Hétvégén korán keltem, mert időben fel akartam tenni a húslevest, így belefért időben, hogy előtte gyorsan bedagasszak egy adag kiflit, hogy mire felébred a család, friss, ropogós vajas kifli illatozzon a reggeliző asztalon.
Kíváncsi is voltam rá, vajon mennyiben lesz más, mint az éjszakai kelesztésű:


Illetve, vajon másabb lesz-e. Annyi különbséggel állítottam össze a tésztát, hogy most nem görög joghurtot, hanem tejfölt tettem bele, illetve visszaemeltem az élesztő mennyiségét.

Hozzávalók 4 db 12 dkg-os kiflihez:

30 dkg finomliszt –  Nagyi titka süteménylisztet használtam kelt tésztákhoz
1,5 dl víz
5 g porélesztő
3 dkg vaj
1 dl tejföl
1 teáskanál só

1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
3 dkg vaj a kenéshez

A lisztet elkevertem a sóval és az élesztővel, majd az összes további hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal és lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve 70 percig kelesztettem.

Köralakra kinyújtottam és 4 részre vágtam a tésztát, majd egyenként vékonyra, oválisra kinyújtottam és alaposan megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát szoktam majd feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket. 45 percig kelesztettem megformázva.

Előmelegítettem 200 C fokra a sütőt, a sütő aljába két cseréptálban vizet tettem.
Megspricceltem alaposan a kifliket és a fedeles tepsim tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a sütőbe. 10 percig lefedve, további 15 percig fedő nélkül sütöttem.





Rácson hagytam hűlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam, mert olyan csodásan megkelt és megnőtt sütés közben!
Nem hittem, hogy a múltkori vajas kiflitől süthetek még ropogósabbat, még foszlósabbat, még finomabbat. Pedig sikerült.

Kívül ropogott, belül pedig könnyű, leveles lett a kifli, éppen, mint gyerekkoromban! J






7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép guszta! Egyszer kipróbálom az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Most sül,holnap szülinapos vendég jön!!!

    VálaszTörlés
  3. érdekes hogy gyerek korunkban még tudtak fini kiflit sütni -- hogy van ez visszafelé fejlődünk

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet.Már többször elkészítettem,jelenleg is épp a kelesztési fázisban van.Az egész család kedvence.De legjobban én örülök,mert nem kell a silány bolti kiflit tegyem a család elé.Sok receptet kipróbáltam,de ez az igaz,pont mint gyerekkoromban! Imádjuk!

    VálaszTörlés
  5. Kedevs Alexa! Ha fedeles a tepsi, miért kell plusz vizet betenni a tűzhely aljába?

    VálaszTörlés
  6. Nekem kicsit lapos lett, de mindenki imádta:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails