Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 11., kedd

A kovász élete – hűtött kovász életre keltése





Nagy várakozással néztem elébe. „Idő előtt” elaltattam a kovászaimat, de annyira sűrűk és aktívak voltak, hogy megkockáztattam. Ezt is tesztnek szántam, lesz, ami lesz alapon.

A kenyérliszt kovászt a nevelésének 9. napján, a teljes kiőrlésű kovászt a nevelés 7. napján, a teljes kiőrlésű rozskovászt pedig a nevelés 6. napján altattam el. Nem akartam korábban erre kitérni, mert féltem, hogy mindenki gyorsan elaltatja a kovászát, ami a 10-14. nap előtt nagy lutri. Eleinte mindenki türelmetlen egy kicsit, én már megtanultam az évek alatt, hogy a türelem, kovászt terem! J

Szóval ma, 3 nap altatás után elővettem őket a hűtőből és máris láttam, hogy jól vannak. Amikor megetetjük és eltesszük aludni a kovászt, akkor az aktivitása megmarad, csak lelassul. Úgy egy-két héten belül látszanak a buborékok, vagyis inkább azt mondom, hogy az a jó, ha látszanak, mert akkor dolgozik.

Így néztek ki, amikor elővettem őket a hűtőből:


Ez több hét, vagy hónap után már nincs így, hiszen az aktívan tartott kovászunk is etetés után nő, majd összeesik. Szóval, ha a kéthónapos kovász nem buborékos a hűtőben, az még nem jelenti azt, hogy elhalt.
Most 10 órát vártam az etetéssel, miután kivettem őket a hűtőből. Megvártam, míg el kezdtek szinte pezsegni. Isteni kovász illata van mindegyiknek! J

Egy-egy adag megetetett kovászt azonnal vissza is tettem a hűtőbe, várakozással nézek elébe, hogy legközelebb felébrednek-e, hogy ilyen gyorsan visszakényszerítettem őket a hűtőbe.

Most egy új megoldásra készülök, amit egy olvasóm néhány hete megosztott meg velem, és ezt szeretném most kipróbálni. Ehhez szinte az összes, az átörökítéshez fel nem használt kovászt megetettem. Úgyhogy holnap nagy kenyérsütés elé nézek! J

Amit tapasztalatként meg szeretnék osztani mindenkivel az, hogy a precízen, megfelelő alapanyagokból nevelt kovász gyorsabban erőre kaphat, értem ez alatt azt, hogy például a görög joghurt sokkalta jobb táptalaj a kovásznak, mint egy átlagos joghurtfajta.


Hamarosan újra jelentkezem! J

4 megjegyzés:

  1. Drága Alexa!
    A kovász mikortól kezd sűrűbb lenni? Nekem még mindig nyúlós.

    Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor megkevered olyan jó sűrű palacsinta tészta vagy hígabb csiriz állagú. Akkor még erősítsd.

      Törlés
  2. Igen, sűrű palacsinta állagú. Semmiképpen sem összeállós. De a maradék kovászból szuper kenyerek sülnek. :D

    VálaszTörlés
  3. Igen, sűrű palacsinta állagú. Semmiképpen sem összeállós. De a maradék kovászból szuper kenyerek sülnek. :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails