Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 11., kedd

Lenmagpelyhes svájci kenyér






Egyszer már sütöttem ezzel a lenmagpehellyel, de sajnos az altatásból felélesztett kovászom nem volt elég erős, és sajnos nem kelt meg rendesen a kenyér. Így alkalmam sem volt, hogy bemutassam.

Ezt azért írom le, mert bármilyen gyakorlott is az ember, előállhat olyan helyzet, amikor nem tehet róla, a természet tréfálja meg. Ezt üzenem mindazoknak, akiknek nem kelt életre az első vagy akárhányadik természetes kovásza, vagy nem kelt meg a kovászos kenyere. Sosem szabad se feladni, se magunkra venni. Szóval én is jártam már így, de az biztosan nem jutott az eszembe, hogy többé nem nevelek kovászt, vagy nem sütök kenyeret. J

Ez egyébként egy dagasztás nélküli élesztős kenyér, amely a sok lenmagpehely által igazi svájci stílusú parasztkenyér.

Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt
15 dkg lenmagpehely
4 dl 36 C fokos víz
½ teáskanál porélesztő
3 teáskanál só

A sót, az élesztőt és a lenmagpelyhet elkevertem a liszttel, hozzáadtam a vizet és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22-24 C fok) 16 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum.

Liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. 1 óra múlva veknit formáztam belőle, teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoltam és hagytam még egy órát pihenni.


Fél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, a kívül-belül mázas cserépedényt a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam fél órán át alaposan bemelegedni, majd a kenyeret a forró cserépbe helyeztem. Megspricceltem alaposan hideg vízzel a kenyeret is és a cserép fedelét is, majd betoltam a forró sütőbe.




260 C fokon 40 percig sütöttem a kenyeret lefedve, 20 percig pedig 190 C fokon. 



1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Hasonló ételekhez ajánlom, mint a rozskenyeret, jó kis rusztikus alpesi kenyér sok lenmagpehellyel! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails