Egyszer már sütöttem ezzel a lenmagpehellyel, de sajnos az
altatásból felélesztett kovászom nem volt elég erős, és sajnos nem kelt meg
rendesen a kenyér. Így alkalmam sem volt, hogy bemutassam.
Ezt azért írom le, mert bármilyen gyakorlott is az ember,
előállhat olyan helyzet, amikor nem tehet róla, a természet tréfálja meg. Ezt
üzenem mindazoknak, akiknek nem kelt életre az első vagy akárhányadik
természetes kovásza, vagy nem kelt meg a kovászos kenyere. Sosem szabad se
feladni, se magunkra venni. Szóval én is jártam már így, de az biztosan nem jutott
az eszembe, hogy többé nem nevelek kovászt, vagy nem sütök kenyeret. J
Ez egyébként egy dagasztás nélküli élesztős kenyér, amely a
sok lenmagpehely által igazi svájci stílusú parasztkenyér.
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
15 dkg lenmagpehely
4 dl 36 C fokos víz
½ teáskanál porélesztő
3 teáskanál só
A sót, az élesztőt és a lenmagpelyhet elkevertem a liszttel, hozzáadtam a
vizet és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A
kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22-24 C fok) 16
órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum.
Liszttel alaposan megszórt deszkára
borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről
le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. 1 óra múlva veknit formáztam
belőle, teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoltam és hagytam még egy
órát pihenni.
Fél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, a kívül-belül mázas
cserépedényt a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem.
Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam fél órán át alaposan
bemelegedni, majd a kenyeret a forró cserépbe helyeztem. Megspricceltem
alaposan hideg vízzel a kenyeret is és a cserép fedelét is, majd betoltam a
forró sütőbe.
260 C fokon 40 percig sütöttem a kenyeret lefedve, 20 percig
pedig 190 C fokon.
1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Hasonló
ételekhez ajánlom, mint a rozskenyeret, jó kis rusztikus alpesi kenyér sok lenmagpehellyel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése