Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 16., vasárnap

Kovászos svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)- kovászolt kovásszal







Jó hír, hogy a kovászolt kovász nem csak nálam dolgozik jól. Elképesztően szép küllemű és fantasztikus bélzetű kenyereket sütnek olvasóim, követőim azóta, hogy a kovászolt kovász részleteit közzétettem.  

Pedig még igencsak nyers maga a megoldás, a közeljövőben szeretném még többször tesztelni. Különös tekintettel arra, hogyan állíthatunk elő különböző mennyiségű kovászolt kovászt, hiszen eddig csak az alap 1 adag előkészítésén vagyok túl, ezzel a mennyiséggel gazdálkodtam az első sütések során:


Kovászos fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkal


Hihetetlenül örülök annak, hogy ilyen sokan és egyre többen nevelnek kovászt, sütnek kovászos kenyeret, de kérlek Benneteket, hogy ne legyetek türelmetlenek, mert nem szívesen adok olyasmiről tanácsot, amit még nem tökéletesítettem. Igyekszem az újabb tesztekkel és mindig próbálom mielőbb megosztani veletek. J
1 adag kovászolt kovászból első körben 1 db 1,3 kg-os fehér kenyeret és 2 db 35-35 dkg-os gyökérkenyeret sütöttem. Most mégis 6 db 33 dkg-os gyökérkenyérre írom a receptet, mert 1 adag kovászolt kovászból ennyit lehet sütni.

Hozzávalók 6 db 33 dkg-os gyökérkenyérhez:

1 adag - azaz 20 dkg aktív kovászból nyert - kovászolt kovász
75 dkg kenyérliszt
3,5-4 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb csak 3,5 dl-t fogok hozzáadni)
2 dkg só

A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit hígnak tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal kevesebb vizet használok.
20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a gyökérkenyereket.

Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhába burkoltam és kettesével jénai tálba tettem a gyökérkenyereket az utolsó kelesztésre.






Nem sokára elkezdtem előmelegíteni 280 C fokra a sütőt a fedeles tepsimmel együtt, amiben sütni akartam a gyökérkenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem.

Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró fedeles tepsit a sütőből, a tepsire helyeztem a gyökérkenyereket és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A tepsi fedelét is, majd a tepsire borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 260 C fokra és 40 percig így sütöttem a gyökérkenyereket. Levettem a hőt 200 C fokra és még 10 percig, lefedve sütöttem őket.

Meg kell, mondjam, hogy imádom az összes eddigi gyökérkenyeret, melyeket eddig sütöttem, de talán ezek lettek a legszebbek, legszabályosabbak, már, ha egy gyökérkenyér lehet szabályos … J









Mindenképpen számítottam rá, hogy jól sikerülnek a gyökérkenyerek – is – mert már készen voltak hozzá a szendvicskrémek, ahogyan az egy órával korábban kisült kovászos fehér kenyérhez is, ezt már be is mutattam:

Medvehagymás húspástétom maradék sültből, kovászos házi kenyérrel



A többi szendvicskrém a folytatásban következik! J

1 megjegyzés:

  1. Kedves Alexa Christie,

    A megmaradt kovászolt kovásszal mit lehet csinálni? Tegyem hűtőbe?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails