Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 19., szerda

Tandoori csirke menü





Úgysem nyugszom, amíg mindenkivel meg nem szerettetem a tandoori csirkét. J

Biztos vagyok benne, hogy simulékony az íz világa, annak ellenére, hogy igazi fűszer kavalkád, hogyha az én válogatós kisfiamnak az első 3 kedvenc ételében benne van. Mostanában kétféle csirkerésszel, csirkemell filével és bőrös felsőcombbal készítem. A comb természetesen magamnak, a mell a fiúknak készül.

Uborkás raita mindenképpen készül nálunk mellé, most naan kenyér helyett egyszerű búza lepénykenyér kísérte, amit grillen átpirítottam egészen ropogósra.

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg csirke felsőcomb (4-5 db)
40 dkg csirkemell filé

Első pác:

6 nagy gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 mokkáskanál őrölt chili
½ citrom vagy lime leve
½ teáskanál só

Második pác:

2 dl görög joghurt
1 ½  evőkanál tandoori masala fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
                                    
4 dkg vaj

3 dl uborkás raita (1 nagy kígyóuborka hámozva, megreszelve és kinyomkodva, 2 dl görög joghurt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál római kömény szárazon pirítva és összetörve, 1 evőkanál olaj, só)


A csirkemellet kicsit vastagabb és szélesebb csíkokra vágtam, mert így szaftosabb marad, mintha nagyon elapróznánk. Csirkecombból viszont a kisebb, csinosabb darabok az ízletesebbek.
ű
Összekevertem az első pácot és alaposan elkevertem benne a csirke darabokat. 20 percig hagytam pácolódni. Nem érdemes tovább pácolni az első pácban, mert a citrom „megfőzi”. A legjobb gyors pác alapanyag a citromlé. Gyorsan, mélyre juttatja az ízeket.

20 perc után pedig beletettem az előpácolt csirkét a joghurtos pácba és alaposan átkevertem. 1-2 órán át érdemes pácolni benne a csirkét. A csirkemell darabokat nyársra húztam.


Kivajazott cserépbe rendeztem a csirkecombokat és a csirkenyársakat és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe. 20 perc múlva meglocsoltam az olvasztott vajjal. Még 10-15 percig sütöttem 220 C fokon, amíg belül omlósra, kívül sötétpirosra sül. 




A pirított lepényekkel és uborkás raitaval tálaltam. Mindig gyúrok egy kis maradékra, mert újramelegítve is nagyon finom! J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails