Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 28., péntek

Cipóban sült húsvéti sonka - húsvéti menüajánlat





A húsvéti menü évről évre változik, a cipóban sült sonka és a héjas tojással sült kalács pedig marad. 


Minden évben kicsit másképpen készül, de eddig ez a legszebben sikerült. Előző évi cipóban sült sonkámat is érdemes megnézni, hiszem sok-sok ezer kattintást ért már meg:

Húsvéti menüajánlat: cipóban sült sonka


Hagyományos eljárással füstölt sonkát érdemes hozzá beszerezni, a húsvéti menü fénypontja igazán megérdemel egy kis utánjárást.

A kötözött sonkát hideg vízben teszem fel főni, legjobb lassú tűzön, félig lefedve puhára főzni. Idő híján a kuktában való előfőzés ez esetben bocsánatos bűn szerintem. Ugyanakkor a lassan főzött sonka állaga egészen más lesz.
1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem fekete borsot teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihűlni. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből és papírtörlőn időztetni.

A lezsírozott, leszűrt füstölt alapléből számtalan nagyon finom leves készíthető, például egy-egy ínyenc fejtett bableves:

Tárkonyos húsvéti sonkaleves fejtett babbal, tárkonyos Tokaji borecettel


Tárkonyos "húsvéti" fejtett bableves (egyszerű, gyors, lisztmentes) - sonkalével, pirított sonkával, házi kovászos kenyérrel


Egy 1,5 kg-os sonkához 50 dkg átszitált lisztből készítek kelt tésztát: 2,5 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vízet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót, fél teáskanál frissen őrölt köményt összedolgozok a liszttel és a futtatott élesztővel. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel. Most megfontam és hosszanti irányban díszítettem vele a cipót.

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.










Már alig várom, hogy idén is elkészítsem, utólag beszámolok róla! J


2 megjegyzés:

  1. Szia, ha szombat délután csinálom meg, akkor finom lesz még vasárnap vajon? És hűtőben kell tárolni? Vagy álljak neki vasárnap hajnalban :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mi 3 napig esszük, friss és ízletes marad! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails