Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 14., péntek

Kovászos fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkal







Tegnap bemutattam a kovászolt kovászt, mellyel jelentősen csökkenthető a kovászos kenyér kelesztési ideje:


Nagy várakozással néztem a kenyérsütés elé, ugyanis kovászolt kovásszal ez az első próbálkozásom. Valahogyan mégsem aggódtam, működött a női megérzés … J

Alig vártam, hogy rápillantsak reggel a kovászolt kovászra, a kenyérliszt kovászolt kovász olyan volt, mint a felrázott (nem felvert J) habtejszín:


1 adag kovászolt kovász állt a rendelkezésemre, mely 2 kg kenyér sütéséhez elegendő. Ha csak 1 kg kenyeret szeretnénk sütni, akkor feleannyi – 10 dkg - aktív kovászból készítsük elő a kovászolt kovászt, értelemszerűen. Ha 4 kg kenyeret szeretnénk sütni, akkor dupla adag – 40 dkg – aktív kovászból készítsük elő. Bármilyen mennyiséget ezzel az aránnyal ki tudunk számolni.

Hozzávalók 2 db egykilós, vagy 1 db kétkilós kenyérhez:

1 adag  - azaz 20 dkg aktív kovászból nyert - kovászolt kovász
75 dkg kenyérliszt
3,5-4 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb csak 3,5 dl-t fogok hozzáadni)
2 dkg só

A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit hígnak tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal kevesebb vizet használok.

20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a kenyeret.

Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy másik, hasonló méretű cseréptálat, mint amiben sütni kívántam és illesztéssel felfelé a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.
Nem sokára el kezdtem előmelegíteni 280 C fokra a sütőt a cseréptállal együtt, amiben sütni akartam a kenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem.

Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró cseréptálat a sütőből, illesztéssel lefelé a tálba helyeztem a kenyeret, bevágtam és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A cserép tetejét is, majd a cserépre borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 260 C fokra és 40 percig így sütöttem a kenyeret. Levettem a hőt 200 C fokra és még 20 percig, lefedve sütöttem, az egykilós kenyeret. Ha 2 kg-s kenyeret sütünk olyan 15 perccel érdemes továbbsütni 200 C fokon. Ha megemeljük a kenyeret és könnyű, akkor biztosan megsült. Ha nehéznek érezzük a kenyeret, akkor süssük még 10 percig és ellenőrizzük. Később már az így kialakult sütési idővel dolgozzunk.


Bár nem sikerült nagyon szépen a formázás, kicsit lágy volt a tészta, mégis csodásan megemelkedett a kenyér és szépen durcás lett a vágásoknál.
















1 órát vártam mielőtt megszegtem és nagyon izgultam, hogy vajon milyen lesz a belseje. Nagyon megörültem, amikor megpillantottam megvágva a kenyeret, bár tudtam, hogy laza lesz a belseje, hiszen könnyű volt a kenyér és szépen kikerekedett.
A hajtogatás mindenképpen nagyon jót tett neki, és egy perccel sem kellett volna tovább kelesztenem.


Az első teszt sikerült, de mivel négyféle kenyeret sütöttem, ezzel még nem volt a napnak vége. Erről legközelebb mesélek! J




10 megjegyzés:

  1. Alexa!

    Folyton kérdezek, de csak így tanulok...
    Írod, hogy a sütővel melegíted a cseréptálat. Én is így szoktam, de előtte áztatom. Nem kellene? Az a helyzet, hogy félek, elreped. És amikor beleteszed a kenyeret, hideg vizzel spricceled. Még a tetejét is! Na ettől félek csak igazán! Ne aggódjak?

    VálaszTörlés
  2. A hideg sütőbe teszed, tehát együtt melegszik fel a cserép a sütővel, nincs hirtelen hőtágulás. A kívül-belül mázas, edzett - már sütöttél benne - illetve, ha jó minőségű a cseréptál nem reped el. Ha gondolod beáztathatod, de nem kap hirtelen hőt ... :)

    VálaszTörlés
  3. Alexa, akkor a liszt és a víz mennyiségét is felezni kell, vagy az maradjon annyi amennyi fent le van írva? Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Az lehet ugyanannyi, vagy 10-10 dkg víz és liszt.

    VálaszTörlés
  5. Drága Alexa!

    Elmondhatatlanul hálás vagyok neked,azért, hogy elindítottad a kovásszal kapcsolatos posztjaidat. Lépésről lépésre követtem az instrukcióidat. A Bakoma görög joghurt tényleg megtette a magáét :D . Álmomban sem gondoltam volna, hogy nekem is sikerülhet kovászos kenyeret sütnöm. Köszönöm, köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Szia Alexa, mennyi kovászolt kovászt nyersz amikor készen lesz? Elég soknak tünik mivel mindig adsz hozzá. Ha a 2kg-os kenyérhez 75dkg lisztet használunk akkor mennyi kell az 1 kg-hoz és úgyszintén víz? Válszaszod elöre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Alexa!
    Ma megsütöttem ezt a kenyeret. Fantasztikus lett! Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást :)
    Meg szeretném kérdezni, hogy milyen cserépedényben sütötted? Kikened valamivel, hogy ne ragadjon bele a kenyér? Válaszod előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Alexa!

    A sütés technológiája milyen, légkeveréses, alsó-felső melegítés?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Alexa! Köszönöm a normadiai zsemlével kezdtem, szuper lett.Képzeld el lecsiptem egy kis tésztát és kevertem hozzá töpörtyűkrémet, ugyanis a férjem nagyon szereti töpörtyűs pogit. Mit ne mondjak , fantasztikus lett. Gondoltam ha nem sikerül legfeljebb kidobom. Holnap kenyeret sütök, jönnek a barátnőmék, ugy gondoltam, uzsonnára lessz friss kenyér,kacsazsirral és lilahagymával. Az öregtészta már be van készítve. KÖSZÖNÖM.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails