Tegnap bemutattam a kovászolt kovászt, mellyel jelentősen
csökkenthető a kovászos kenyér kelesztési ideje:
Nagy várakozással néztem a kenyérsütés elé, ugyanis kovászolt kovásszal ez az első próbálkozásom. Valahogyan mégsem aggódtam,
működött a női megérzés … J
Alig vártam, hogy rápillantsak reggel a kovászolt kovászra,
a kenyérliszt kovászolt kovász olyan volt, mint a felrázott (nem felvert J) habtejszín:
1 adag kovászolt kovász állt a rendelkezésemre, mely 2 kg
kenyér sütéséhez elegendő. Ha csak 1 kg kenyeret szeretnénk sütni, akkor
feleannyi – 10 dkg - aktív kovászból készítsük elő a kovászolt kovászt,
értelemszerűen. Ha 4 kg kenyeret szeretnénk sütni, akkor dupla adag – 40 dkg –
aktív kovászból készítsük elő. Bármilyen mennyiséget ezzel az aránnyal ki
tudunk számolni.
Hozzávalók 2 db egykilós, vagy 1 db kétkilós kenyérhez:
75 dkg kenyérliszt
3,5-4 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb
csak 3,5 dl-t fogok hozzáadni)
2 dkg só
A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan
elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és
hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a
tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és
megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit
hígnak tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal kevesebb
vizet használok.
20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig
kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam
a kenyeret.
Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy másik,
hasonló méretű cseréptálat, mint amiben sütni kívántam és illesztéssel felfelé
a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.
Nem sokára el kezdtem előmelegíteni 280 C fokra a sütőt a
cseréptállal együtt, amiben sütni akartam a kenyeret. A sütő aljába pástétom
formában vizet tettem.
Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró
cseréptálat a sütőből, illesztéssel lefelé a tálba helyeztem a kenyeret,
bevágtam és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A cserép tetejét is, majd a
cserépre borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem
260 C fokra és 40 percig így sütöttem a kenyeret. Levettem a hőt 200 C fokra és
még 20 percig, lefedve sütöttem, az egykilós kenyeret. Ha 2 kg-s kenyeret sütünk olyan 15 perccel érdemes továbbsütni 200 C fokon. Ha megemeljük a kenyeret és könnyű, akkor biztosan megsült. Ha nehéznek érezzük a kenyeret, akkor süssük még 10 percig és ellenőrizzük. Később már az így kialakult sütési idővel dolgozzunk.
Bár nem sikerült nagyon szépen a formázás, kicsit lágy volt
a tészta, mégis csodásan megemelkedett a kenyér és szépen durcás lett a
vágásoknál.
1 órát vártam mielőtt megszegtem és nagyon izgultam, hogy
vajon milyen lesz a belseje. Nagyon megörültem, amikor megpillantottam megvágva
a kenyeret, bár tudtam, hogy laza lesz a belseje, hiszen könnyű volt a
kenyér és szépen kikerekedett.
A hajtogatás mindenképpen nagyon jót tett neki, és egy
perccel sem kellett volna tovább kelesztenem.
Az első teszt sikerült, de mivel négyféle kenyeret sütöttem,
ezzel még nem volt a napnak vége. Erről legközelebb mesélek! J
Alexa!
VálaszTörlésFolyton kérdezek, de csak így tanulok...
Írod, hogy a sütővel melegíted a cseréptálat. Én is így szoktam, de előtte áztatom. Nem kellene? Az a helyzet, hogy félek, elreped. És amikor beleteszed a kenyeret, hideg vizzel spricceled. Még a tetejét is! Na ettől félek csak igazán! Ne aggódjak?
A hideg sütőbe teszed, tehát együtt melegszik fel a cserép a sütővel, nincs hirtelen hőtágulás. A kívül-belül mázas, edzett - már sütöttél benne - illetve, ha jó minőségű a cseréptál nem reped el. Ha gondolod beáztathatod, de nem kap hirtelen hőt ... :)
VálaszTörlésAlexa, akkor a liszt és a víz mennyiségét is felezni kell, vagy az maradjon annyi amennyi fent le van írva? Köszi.
VálaszTörlésAz lehet ugyanannyi, vagy 10-10 dkg víz és liszt.
VálaszTörlésDrága Alexa!
VálaszTörlésElmondhatatlanul hálás vagyok neked,azért, hogy elindítottad a kovásszal kapcsolatos posztjaidat. Lépésről lépésre követtem az instrukcióidat. A Bakoma görög joghurt tényleg megtette a magáét :D . Álmomban sem gondoltam volna, hogy nekem is sikerülhet kovászos kenyeret sütnöm. Köszönöm, köszönöm!
Szívesen! :)
TörlésSzia Alexa, mennyi kovászolt kovászt nyersz amikor készen lesz? Elég soknak tünik mivel mindig adsz hozzá. Ha a 2kg-os kenyérhez 75dkg lisztet használunk akkor mennyi kell az 1 kg-hoz és úgyszintén víz? Válszaszod elöre is köszönöm!
VálaszTörlésKedves Alexa!
VálaszTörlésMa megsütöttem ezt a kenyeret. Fantasztikus lett! Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást :)
Meg szeretném kérdezni, hogy milyen cserépedényben sütötted? Kikened valamivel, hogy ne ragadjon bele a kenyér? Válaszod előre is köszönöm :)
Kedves Alexa!
VálaszTörlésA sütés technológiája milyen, légkeveréses, alsó-felső melegítés?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Alexa! Köszönöm a normadiai zsemlével kezdtem, szuper lett.Képzeld el lecsiptem egy kis tésztát és kevertem hozzá töpörtyűkrémet, ugyanis a férjem nagyon szereti töpörtyűs pogit. Mit ne mondjak , fantasztikus lett. Gondoltam ha nem sikerül legfeljebb kidobom. Holnap kenyeret sütök, jönnek a barátnőmék, ugy gondoltam, uzsonnára lessz friss kenyér,kacsazsirral és lilahagymával. Az öregtészta már be van készítve. KÖSZÖNÖM.
VálaszTörlés