Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 29., szombat

Normandiai kovászos cipó








Volt szerencsém megkóstolni egy kézműves francia kovászos kenyeret, amit csöpp mézzel dagasztanak. Mi több, abban az időben, amikor éppen nem sütöttem, a család kedvence volt. Karácsonykor tatárbifszteket készítettem, ezzel a francia kenyérrel és normandiai vajjal kínáltam fel:


Rövid ideig hozzáférhető volt Debrecenben, bármilyen népszerű is volt, sajnos ma már nem kapható. 

Most kaptam a lányomtól egy guriga Gillot normandiai vajat, gondoltam dagasztok egy adag kenyértésztát kovászolt kovásszal, mézzel és normandiai vajjal. Amikor kisült, bátran neveztem el, normandiai cipónak … J
Csak egy kevés akácmézet használtam, hogy méz illatú legyen a héja, ahogyan annak a bizonyos francia kenyérnek. De sütöttem már napraforgómézzel és dióval, igazi desszertkenyeret:

Diós-napraforgómézes kovászos kenyér –szinte már kalács. Természetes kovásszal, természetesen.



A kovászolt kovásszal olyan gyorsan megkel a kovászos kenyér, hogy az utolsó kelesztésnél inkább arra kell ügyelnem, hogy ne keljen túl, minthogy nem lesz elég magas, vagy levegős a kenyér:


Hozzávalók 2 db körülbelül egykilós cipóhoz:

20 dkg aktív kovászból nyert kovászolt kovász
50 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt
3,5 dl víz
3 tk só
½ evőkanál akácméz
4 dkg puha normandiai vaj

A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket, a mézet és a puha vajat. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és könnyedén megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas a tészta, jól engedelmeskedik a dagasztás után.

20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a kenyeret. Most kerek cipót formáztam.
Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy méretben illő kelesztőtálat és illesztéssel felfelé a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.

Nem sokára el kezdtem előmelegíteni 300 C fokra a sütőt az öntöttvas wokkal gyütt, amiben sütni akartam a kenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem.

Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró wokot a sütőből, illesztéssel lefelé a wokba helyeztem a kenyeret, bevágtam és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A wok fedelét is, majd a wokra borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 280 C fokra és 10 percig így sütöttem a kenyeret. Levettem a hőt 260 C fokra és még 30 percig, lefedve sütöttem. Végül 200 C fokra mérsékeltem a hőt, kihúztam a vizes tálat a sütőből és még 20 percig lefedve sütöttem.


Amikor kivettem a sütőből megspricceltem hideg vízzel és 1 órán át hagytam hűlni.





Nagyon szép, kellemes bélzetű, vastag és ropogós héjú,  illatos, hófehér kenyér kerekedett belőle. 

Következőre kicsit rusztikusabbra hangolom, a liszt egy részét le fogom cserélni valamelyik „fajsúlyos” lisztfajtára. Az a csodálatos a kenyérsütésben – is – hogy a lehetőségek száma végtelen!


Olyan 80 dkg-ot lecsíptem a tésztából és zsemléket is sütöttem ebből a tésztából. Legközelebb erről mesélek! J






3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet, elkészítettem. Én egy kenyeret sütöttem, de nem lett 2 kg-os, csak 1,27. Nagyon szép, biztosan finom is, még nem szeltem fel, most hűl. Nem tudom, belöl milyen lett. Nekem kicsit kemény lett a tészta, talán túlságosan is, lehet, hogy sűrűbb lesz a bélzete. Nekem nem kelt olyan rohamosan, szerintem a kovászolást kapkodtam el, nem vártam annyi órát, mint amennyit a recept ír. De szép volt a kovász, elég aktívnak látszott, meleg is van. Az tetszett ebben a receptben, higy végre nem terült, nem ragadt a tészta, de lehet, higy egy icipicivel több vizet kellett volna beletennem.

    VálaszTörlés
  2. Felvágtam a kenyeret. Nagyon sűrű... De ízre ez a legfinomabb kenyerem. El fog fogyni így is. Legközelebb jobban figyelek a kovászolásra.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails